Artikelen op basis van (telefonische) interviews. Bij Finanxe begon ik er mee en inmiddels bestaat het grootste deel van mijn werk eruit. En daar ben ik blij mee! Ik vind het echt heel leuk om te doen namelijk.
Waar gaat dit over….?
In het begin was het spannend: wie ga je spreken, praat iemand makkelijk of moet je veel vragen om genoeg info te krijgen? Hoe verloopt het gesprek en snap je wat er vertelt wordt? Als het gaat over duurzaam ondernemen bij een technisch productiebedrijf en de eigenaar gaat een inhoudelijk verhaal vertellen over het productieproces en de verschillende legeringen van metaal… Dan is het fijn dat je bij het uitwerken Google kunt inschakelen:)
Elk gesprek is anders
Maar, hoe vaker ik belde hoe leuker het werd! Het is elke keer weer boeiend om te ontdekken met wie je in gesprek gaat en welke interessante dingen deze persoon te vertellen heeft. Het interviewen van nieuwe interim collega’s bij Finanxe bijvoorbeeld, ondanks een gedeelde beroepsgroep en opleiding zijn er zoveel verschillen! Ik spreek een man die parttime scheidsrechter in de Eredivisie is en daarnaast dus financial. Een dame die naast haar werk met colorguard (Google maar) een derde plek op het WK in Amerika behaalde. Iemand die aan weidevogelbescherming doet en iemand die bergen beklimt. Verre reizen maakt of gaat kamperen in Ommen. Junior financals die net van school komen en ervaren mensen die al een hele carrière opgebouwd hebben.
Lekker veel vragen
Als je interesse hebt in mensen is elk gesprek weer boeiend. Normaalgesproken gaat een gesprek twee kanten op, maar ik mag eindeloos vragen stellen om alle informatie te verzamelen die ik voor mijn artikel nodig heb. Dat is leuk! En best prettig dat je zelf (bijna) niks hoeft te vertellen. Het hangt natuurlijk af van het onderwerp en doel van het artikel hoe persoonlijk een gesprek is, maar je leert iemand toch een beetje kennen. Of het nou een eigenaar is die enthousiast over zijn bedrijf vertelt of een medewerker over zijn of haar baan, ik vind het leuk als een artikel iets persoonlijks heeft. Dat je de tekst leest en de ‘hoofdpersoon’ een beetje leert kennen, een gevoel krijgt bij hem of haar.
De uitdaging voor mij is om een verhaal van te maken dat ‘klopt’. Ik ben dan ook blij als ik hoor: ‘ik herken me in deze tekst’. Sinds ik voor mijzelf werk lijkt het wel of ik meer complimenten krijg over wat ik schrijf. Misschien is de kwaliteit verbeterd, of mensen zijn aardiger tegen me. Daar ben ik nog niet helemaal uit… De conclusie na een aantal maanden als zelfstandig tekstschrijver is in elk geval dat ik een goede keuze heb gemaakt, ik ben blij met hoe ik nu aan het werk ben. Op naar nog veel leuke gesprekken en artikelen!